Şarjlı matkap alırken dikkat etmeliyiz, şarjlı matkaplar hakkındaki tavsiyelerimiz;
Şarjlı matkap ve şarjlı makinaların çoğalması ve ekonomik fiyatlara bulunabilir olmasından dolayı artık elektrikli makinalar yavaş yavaş depolara yada hurdalıklara gönderilmeye başladı. Bugün şarjlı matkabı neredeyse 100 TL gibi bir fiyata bulabiliyoruz. Elektrik kablolarıyla da uğraşıp, üstüne kaba bir makinayla iş yapmaktansa kablosuz matkap neden olmasın?
DIY kullanıcıları yani amatör kullanıcılar yani evinin ustaları için şarjlı matkap için naçizane tavsiyelerimizi belirtelim.
Şarjlı Matkap Akü Tipi
Ev kullanıcısıysanız mutlaka lityum akülü tercih edin. Nikel aküler DIY kullanıcıları için önermiyoruz neden derseniz aküler çabuk bozuluyor ve uzun süre çalışmadıysanız işe başlamadan önce illa şarj etmeniz gerekir.
Şarjlı Matkap Güç Seçenekleri
Bugün Bim ve A101 marketlerde bile bulabildiğiniz 4.8 volt gücünden – 36 volt gücüne kadar şarjlı/akülü ürünler raflarda mevcut. Bunca seçenek içinden hangisi derseniz;
Öncelikle 4.8 volt almayın deriz. Peki neden? 4.8 volt ve daha küçük güçteki cihazlar –eğer tork gücü yüksek değilse-son derece yetersiz. Onlarla vida sıkana kadar tornavidayla işinizi görürsünüz hatta abartacak olursak makinanın şarjı biter ve makinayı tornavida olarak kullanmaya başlarsınız : )
Önerimiz en az 10.8 volt gücündeki cihazlar. DIY kullanıcılarının yapacağı işler bellidir. Deyim yerindeyse 40 yılın başı bir vida sıkacak yada bir yere delik delecektir. Bu tarz işleriniz varsa 10.8 volt yada 12 volt gücündeki makinaları öneririz. Bu güçteki bir makinalarla kablolu matkapla yapabileceğiniz ev işlerinizi yapabilirsiniz.
Şarjlı Matkap Amper Seçenekleri?
Hadi voltajı anladıkta ya bu amper nedir? Amper makinanın içinde depolayabileceği güçtür. Amper ne kadar yüksek olursa çalışma süreniz o kadar uzun olur. Tabi burada şuna dikkat etmekte fayda var;
Deleceğiniz yada vida atacağınız malzeme yumuşak ahşapsa makina çok yorulmayacağı için güç tüketmez buda şarjını bitirmiyor demektir. Ama sert ahşapta aynı işi yapacaksanız çok güç tüketimi olacağından aküdeki enerji su gibi akıp gidecektir. Yani sonuç olarak amper yüksek olsa bile yapacağınız işin boyutuda büyükse akü tüketimi çok olacağını mutlaka göz önünde bulundurunuz. Yine amatör/diy kullanıcılar için 1.5 – 2.0 amper aralığındaki makinalar iş görecektir. Daha yüksek amperlerde uygun fiyata bulabilirseniz ne âlâ..
Şarjlı Matkap Markaları
Bu konuda birşey yazmaya gerek yok desek yeri var ?
Marka çeşidi o kadar çok ki sektörün ne kadar içinde olursanız olun hiç duymadığınız bir marka karşınıza çıkıveriyor. Bir çok ithalatçı veya distribütör firma kendi markasıyla yada yurtdışında isim yapmış markaları Türkiye’de satışa sunuyor. Biz yine piyasada en çok bilinen markaları paylaşalım.
Burada da kullanıcı tiplerini ayırmak gerekir;
- Endüstriyel kullanıcılar için şarjlı matkap markaları : Milwaukee, Hilti, Berner
- Profesyonel kullanıcılar için şarjlı matkap markaları : Bosch (profesyonel serisi), Makita, Dewalt, Metabo, AEG, Hitachi
- Amatör/diy kullanıcılar için şarjlı matkap markaları : Bosch (hafif hizmet serisi), Black&Decker, Crown, Max-Extra, Einhell, DBK, Stanley, Attlas
Şarjlı Matkaplarda Garanti
Şarjlı veya akülü matkaplarda daha doğrusu bu tarz akülü makinaların tamamında garanti işlemleri, elektrikli makinalara göre biraz farklı.
Farklılık ise şu; makina tamam garanti başımız üstüne tamir edilir, bakım onarım yapılır ama akü ne olacak?
Akülere bu yukarıda saydığımız markalardan bir kaçı hariç hiç biri garanti vermiyor. Akü tamir etme gibi bir teknolojileri mi yok, yoksa aküyü tamir etmek işlerine mi gelmiyor bilinmez ama makinalar da garanti işler akülerde arıza olursa, yeni akü veya yeni makina almanız tavsiye edilir.
Yedek Akü Fiyatları???
İşin kötü bir boyutu da burada gün yüzüne çıkıyor. Fiyatlara takılmayın örnek olarak söylüyoruz;
300 TL’ye 12 volt gücünde bir şarjlı matkap aldınız ve belli bir kullanımdan sonra arıza yaptı diyelim. Servise götürdünüz makinada birşey yok akü sorunlu olduğunu söyledi ve tamir etmedi/edemedi.
Sizde makinayı satın aldığınız yere gittiniz ve ilgili makinanın aküsü bozulduğu için servis tamir etmediğini ve yeni akü almak istediğinizi söylediniz ve yedek akü fiyatlarını sordunuz?
Şimdi Hazır Olun!
İlgili ürün için yedek akü fiyatı tahmini 120 -150 TL aralığında… Tabi siz şok!
Yeni makina aldığınıza mı yanarsınız yoksa aldığınız makinanın aküsünün bozulduğuna mı?
- Böyle bir sorunla karşılaşmamanız için yapmanız gerekeni şöyle belirtelim. İşin başı düzgünse sonu da düzgündür derler. Yazımızın en başında “akü tipi” başlığı altığında birşeylerden bahsettik. Evet lityum akü.. Satın aldığınız ürünün lityum akülü olmasına dikkat edin ve mutlaka lityum akülü ürün alın. Fiyatı ne kadar ucuz olursa olsun eğer çöpe atacak paranız yoksa NiCD tip veya NiMH tip akülü makinalardan uzak durun. Lityum akülerde bozulma veya arıza yapma olayı çok nadir karşılaşılan bir sorun.
- İkinci yapmanız gereken akünüzü şarj ettiğiniz şarj cihazında, dolum yapıldığında farklı bir ışık yanar. Yani şöyle ifade edelim; şarj olurken yeşil ışık yanıyorsa şarj dolduğunda kırmızı yanar. Hasbelkader bunu takip edin ve şarj dolduğuna dair gösterge ışığı yandığında akünüzü, şarj cihazından çıkarın. Akü ömrü için büyük etken midir? çok büyük etki değil ama yine de akü ömrü için size maliyet getirmeyen faydalı bir iştir.
- Üçüncü dikkat edilmesi gereken elektrik kesintileri. Akünüz şarjdayken elektrikler gitti geldi, sonra bir daha gitti geldi baktınız ki bu iş böyle devam edecek derhal şarj cihazınızı prizden çıkarın elektrikler tamamen gelsin bi daha da gitmesin o zaman prize tekrar takıp şarj doldurmaya devam edersiniz.
Şarjlı Matkap Teslimat Kapsamı
Son olarak ürünün teslimat kapsamında neler var ona da illa bakacaksınız. Plastik çantalı mı yoksa karton kutuda mı satılıyor? içinde vidalama delme uçları var mı?
Abi takılmayın böyle şeylere.. Yukarıda belirttiğimiz teknik kısmını aştıysanız, baktınız ki makina karton kutulu.. hiç takılmayın alın. Baktınız ki yanında vidalama ucu yok varsın olmasın. teknik kısmı uyuyorsa alın. İşi yapacak olan makinadır, kutusu yada çantası değil. Makinanız iyi olduktan sonra takım çantaları fiyatları 5 TL’den başlıyor. Vidalama uçlarını 1 TL’ye bile istediğiniz zaman bulabilirsiniz.
Bu önerimiz hem ev/diy, hem de profesyonel kullanıcılar için geçerli. Aksesuar veya çantalar iş yapan malzemeler değil. İllaki çantaya yada uca ihtiyacınız olabilir bizim demek istediğimiz bu aksesuarları her zaman en iyisinden en kötüsüne kadar tedarik edebiliyor olmanızdır. Ama makina kısmı öyle değil, makinayı bir kere alırsınız yıllarca kullanırsınız. İçinde aksesuar var diye dandik bir makinaya aldanırsanız, her sene şarjlı matkabınızı yenilemek zorunda kalırsınız.
Biz dilimiz döndüğünce, cümlelerimiz de el verdiğince konu hakkında nacizane sizleri aydınlatmaya çalıştık. Umarız sizlere faydalı olabilmişizdir.