Matkap Çeşitleri Nelerdir?

24.10.2019
12.094
Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Matkap çeşitleri ve matkaplarla ilgili bilgileri bu sayfamızda sizlerle paylaşacağız. Bu yazımızda matkap önerisi veya matkap tavsiyesi vermek yerine matkap ve breyz diye bilinen bu makinaların inceliklerini sizlere anlatmaya çalışacağız.

Matkaplar elektrikli, havalı, akülü olarak çalışabilen ve çalıştığı enerjiye göre belirli aralıklarda motor güçleri bulunan delme ve vidalama işlerine yarayan aletlerdir.

Elektrikli Matkap Çeşitleri

Elektrik enerjisiyle çalışan matkaplar ev ceyranı yani 220 volt monafaze elektrikle çalışmaktadır. Piyasa içindeyiz ama en düşük motor gücünü bir referans olarak söylemek zor. Ancak kataloglarda gördüğümüz en düşük motor gücü 350 Watt değerinde.

Elektrikli matkaplar kendi aralarında;

  • Darbeli matkap
  • Darbesiz matkap

Olarak ikiye ayrılıyor. Bunlarında kendi içlerinde tekrardan köşe matkabı, vidalama matkabı, torklu matkaplar, kılavuz açma matkapları, radyal matkaplar olarak kategorilere bölünüyor. Bizim çok teknik tarafıyla işimiz yok, amacımız bilinen türleri sizlere aktarabilmek.

Darbeli Matkap Nedir?

Bu tür matkaplar kendi içlerinde bulunan mekanizma sayesinde her makinada değişen ölçülerde matkap ucuna darbe etkisi veren ve genelde elektrikle çalışan matkaplardır.

darbeli-matkap-cesitleri

Darbeli matkaplar daha çok beton, ytong, tuğla, fayans, duvar gibi malzemelerde delik delmek için kullanılır.

Darbeli matkaplarda yanlış bilinen bir şey var oda şu ki; darbeli matkapla, kırıcı delici hilti dediğimiz makinalar birbirlerine karıştırılıyor. Darbeli matkaplar küçük bir darbe enerjisi oluşturup duvar gibi malzemelerde delme işine yarıyor. Kırıcı delici hiltilerde olay bambaşka; onların içinde ise pnömatik bir sistem var ve ciddi bir vuruş enerjisi oluşturarak çok büyük beton bloklarda veya büyük delikler açmaya yarayan aletlerdir.

Darbeli matkapların güzel bir tarafı da, darbe modunu etkisiz hale getirebilmeniz. Şöyle ki; makinaların sağında solunda üstünde bir yerinde bulunan bir şalter sayesinde darbe modunu kapatıp bir darbesiz  matkap gibi kullanabiliyorsunuz. Ama tabi darbesiz matkap gibi dediysek, darbesiz makinalarında kendilerince ekstra özellikleri var birazda onlara bakalım;

Darbesiz Matkap Nedir?

Bu tür matkaplarda darbe fonksiyonu kesinlikle yoktur ve yalnızca darbe gerektirmeyen materyallerde delik delme ve vidalama işleri yaparlar.

darbesiz-matkap-cesitleri

Darbesiz matkapların, darbeli matkaplarından farkı; motorlarına göre tork güçlerinin ve devir sayılarının yüksek olmasıdır.

Darbesiz matkaplar daha çok kalın ağaçlarda delik delme, alçıpan veya çatı işlerinde yüksek tork gerektiren vidalama işlerinde kullanıldığından devir sayıları ve tork değerleri yüksek. Yine bu fonksiyonlara ve kullanım alanlarına bağıntılı olarak ağırlıkları darbeli makinalara göre daha hafiftir.

Bu makinalar duvar gibi malzemeleri delmeye yaramasa da kendi alanlarında kullanıldığında vazgeçilmez makinalardır.

En çok tutulan darbesiz matkap markalarının en önünde ise Dewalt, Metabo ve Hitachi markaları geliyor. Bu seride Bosch’un darbesiz matkapları 3 – 4. sıralarda diyebiliriz.

Şarjlı Matkap Nedir?

Bu konuya tamamen ayrı bir sayfada değinmemiz daha doğru olacak ama inceden biraz bahsedelim.

sarjli-matkap-cesitleri

Şarjlı matkaplar, akü enerjisiyle çalışıyor ve bu aküler hem lityum, hem NiCD (nikel kadmiyum), hem de NiMH (nikel magnezyum) tipinde olmaktadır. Gerçi NiCD ve NiMH aküler artık üretimden kaldırıldı şu anda sadece lityum aküleri bulabilirsiniz.

Şarjlı Matkap Çeşitleri

Bu matkaplar 10.8 volt, 12 volt, 14.4 volt, 18 volt, 24 volt ve 36 volt gücünde üretilmektedir. Son çıkan serilerde ise Bluetooth’lu şarjlı matkaplar ve kömürsüz şarjlı matkaplar modelleri mevcuttur.

Birde bunlarında altında şarjlı darbeli matkap, şarjlı darbesiz matkap ve şarjlı vidalama matkapları olarakta seçenekleri var. Bu başlığın altında belirttiğimiz gibi şarjlı matkap konusuna detaylı olarak ayrıca anlatacağız.

Havalı Matkap Nedir?

havali-matkap-cesitleri

Bu kategorideki matkaplar hava ile çalışmaktadır. Ama öyle soluduğumuz hava değil. Bu makinaları en az 100 litrelik bir kompresöre bağlıyorsunuz ve

buradan aldığı hava basıncıyla matkap tepki veriyor. Havalı matkaplarda duvar delme özelliği yani darbeli havalı matkap olmaz sadece delme ve vidalama işlerinde kullanılırlar.

Peki Havalı Matkap Nerede Kullanılır?

Diyelim ki yüksek gaz basıncı içeren bir fabrika var. Elektrikli ve akülü makinalar kalkışlarda küçük bir kıvılcım çıkarır. İşte havalı matkaplar bunu çıkarmaz dolayısıyla daha çok bu tarz fabrikalar tarafından tercih edilmektedir.

En İyi Matkap? En İyi Matkap Markası?

Evet efendim geldik işin bitiş noktasına şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz en iyi matkap yada en iyi matkap markası diye bir şey ne yazık ki yoktur. İhtiyacınıza göre en iyisi var.

Matkap seçimi yaparken ihtiyacınıza göre doğru matkabı seçerseniz satın alacağınız en kötü matkapta sizin için en iyisi olacağından emin olabilirsiniz.

Diğer yandan da bildiğiniz veya size en iyisi diye tavsiye edilen matkabı aldınız diyelim. Muhtemelen o en iyi aldığınız matkabın bütün teknolojisini kullanmayacaksınız yada sizin yapacağınız işe makina çok büyük gelecek sonuç olarak cebinizden ekstra para çıkacak.

Ürün Sipariş Formu